Voor inlichtingen en boekingen:
050-5016374 of 06-25321772
Een shantykoor van het eerste uur uit Roden

Historie
De Landrotten

In maart 1993 kwamen 3 inwoners van het mooie Noord-Drentse dorp Roden, te weten Rien Balfoort, Willem Brink en Fré Hofstee op de gezamenlijke gedachte om te kijken of er een aantal mannen waren die samen met hun een paar shanty liederen wilden instuderen om dit op koninginnedag van dat jaar in het openbaar te zingen ter verhoging van de feestvreugde van die dag.
Omdat Roden niet meer relatie heeft met de zeevaart dan een gedempte haven was de verwachting niet zo hoog gespannen, dit temeer omdat er al 17 koren in het dorp Roden waren. Tot hun grote verbazing echter kwamen er ruim 40 mannen op het idee af. Op dat moment was meteen het repetitielokaal vol en moesten er mensen op de wachtlijst.
Muzikanten werden erbij gezocht, maar omdat Fré en Rien beide respectievelijk accordeon en trekzak speelden, was de basis toen al gelegd. Uiteindelijk kwamen er nog een accordeonist, een slagwerker (de nog steeds trouwe drummer Rieks Drewes) en een gitarist bij.
Iedere week werd er driftig gerepeteerd en het repertoire omvat vandaag de dag een kleine 150 nummers; uiteraard echte Shanty-liederen, maar ook Hollandse zeemansliedjes en andere liederen die over de zee en het water gaan. Het laatste jaar wordt er daarnaast ook veel aandacht geschonken aan Ierse liedjes.
Enkele jaren geleden zijn de Landrotten een gemengd koor geworden. Overeind blijft het zingen van shanty’s, zeemansliederen en Ierse volksmuziek. Daarmee hebben we een bundel liedjes uit verschillende windstreken en verschillende talen.
Al meer dan 30 jaar staat Barend Boon als dirigent op de bok. Nu ook geassisteerd door Jan Oosterhuis.
Het maakt niet uit of het nu gaat om korte optredens of avondvullende programma’s, zodra “De Landrotten” binnen komen zeilen kan het grote feest beginnen. Het koor brengt met groot enthousiasme haar liederen ten gehore en het publiek doet dan al spoedig mee. In tal van plaatsen waar “De Landrotten” een optreden hebben verzorgd weet men hierover mee te praten……
1993 – De Landrotten